неділя, 19 лютого 2017 р.

 Ткацтво та ткацькі переплетення
Ткацтво – це процес виробництва тканин із пряжі. Тканини виготовляють на ткацьких верстатах у вигляді довгих смуг різної ширини від 0.3 м. до 1.5 м. Бувають тканини шириною 10-12 метрів.
Нитки розміщені вдовж тканини називаються основою, а впоперек  тканини піткання (уток). Нитки основи значно міцніші від утка. Пояснюється це тим, що в процесі виробництва і експлуатації тканини на нитки основи припадає більше навантаження.
Ткацьким переплетення  називається малюнок утворений на ткацькому верстаті переплетенням у визначеному порядку ниток основи до піткання. Переплетенням визначається будова тканини та її властивості.
Ткацьке переплетення поділяють на такі групи: головні (основні), дрібно візерунчасті (похідні, комбіновані) і складні (або  жакардові).
До головних переплетень належать полотняне саржеве, сатинове(або атласне).
У полотняному  переплетенні кожна нитка піткання по черзі  через одну переплітаються з ниткою основи, утворюючи малюнок сітки, як при штопанні.
У полотняному переплетенні лицьовий і виворітний бік одинакові. Це переплетення найпростіше і найпоширеніше.
Саржеве  переплетення  утворює на поверхні ряд рубчиків (ряд діагональних смужок ) з основи або піткання. Усі смужки ідуть під кутами 45о до повздовжньої  нитки тканини. У саржевому  переплетенні кожна нитка піткання проходить  під однією ниткою основи і перекриває дві або кілька ниток основи. Тканини саржевого переплетення менш цупкі і поступаються міцністю перед тканинами полотняного переплетення.
Сатинове переплетення утворюється нитками піткання, що перетинають кілька ниток основи, мають більшу щільність ніж нитки основи.
Атласне переплетення протилежне сатиновому. У атласному переплетенні нитки основи ідуть щільніше і перекривають кілька ниток піткання. Завдяки високій щільності ниток піткання чи основи. Тканини цих переплетень мають рівну гладеньку і блискучу поверхню.
Атлас завжди шовковий, а сатин – бавовняний.  

       
  

Немає коментарів:

Дописати коментар