неділя, 19 лютого 2017 р.

Класифікація тканин
Найголовнішими видами текстильних виробів є тканини для виготовлення одягу та тканини призначені для обладнання і прикрашання житла, технічні, що призначаються для різних галузей промисловості і спеціального призначення. 
Побутові вироби займають найбільше місце в загальному обсязі виробництва: текстильна промисловість (випускає) виготовляє більше 3500 артикулів тканин, бавовняних більше 1000, льняних 600, шовкових понад 900, шерстяних понад 1000.
Тканини класифікуються по наступних основних ознаках: по виду волокна, характеру оздоблення структури і призначенню. По виду волокна тканини діляться на три групи: однорідні, неоднорідні, змішані.
По характеру оздоблення є сирові, вибілені, гладко фарбовані, набивні, печатні, строкаті або меланжеві (тобто з пряжі пряденої з різнокольорових волокон), начесані, ворсові (одержані в результаті використання у ткацтві додаткової системи основних ниток). Мерсеризовані, відтворені (з метою видалення клею і пом’якшення тканин) – це шовкові тканини. Мерсеризації підлягають тільки бавовняні тканини, а виварюються тільки шовкові.
По призначенню передбачено поділ побутових тканин на класи, підкласи, і групи.
Бавовняні тканини ( бязь, мадаполам).
Пательні тканини трьох груп: 1. Літньої. 2. Димосезонної. 3. Зимової.
Літня група: майя, вольта, вуаль, маркізет.
Демосезонні групи: сатин, кашемір, шотландка, піке.
Зимової група: байка, ворсові ( це тканини які мають ворс).
Льняні тканини по характеру оздоблення  бувають сирові, відбілені, гладкокрашені, строкато ткані, набивні, йдуть на різну білизну. Шерстяні тканини по способу виробництва і виду волокна ділять на три класи: гребінні, тонкосуконні, грубо суконні. По волокнистому вмісту – шерстяні і напівшерстяні.

Шовкові тканини по волокнистому вмісту діляться на тканини з натурального шовку, з штучних ниток, синтетичних ниток.      

Немає коментарів:

Дописати коментар