неділя, 26 лютого 2017 р.

Техніки прозоро-рахункової групи
Техніки прозоро-рахункової групи виконують тільки на тканинах полотняного перепалення. Ці техніки характеризуються тим, що нитки горизонтального напрямку підрізають і витягують, а вертикального – збирають голкою в пучки й обкручують вишивальними нитками. При цьому утворюються різні узори.
Мережка прутик виконується в такий спосіб. На тканині визначають місце і з правого боку зверху вниз нашивають закріпку – качалочку з паралельних стібків, що охоплюють три – чотири нитки основи. Кількість стібків залежить від ширини мережки, а крайні стібки повинні бути на дві нитки вище і нижче мережки. Можна виконати відразу обидві закріпки праву і ліву, визначити довжину мережки.
Над нижньою чисницею підрізають і витягують одну нитку піткання. Закріпивши нитку у петлю внизу біля правої закріпки, беруть на голку три, чотири або шість (залежно від цупкості тканини) вертикальних ниток і обкручують їх, формуючи прутинку. Виколюють голку на чисниці після кожного обкручування обов’язково на рівні ниток, взятих на прутику.
Після виконання першого ряду прутика (одинарного прутика) з лівого боку нашивають другу закріпку. Потім на кінець ножиць набирають решту ниток піткання, потрібних на мережку, підрізають їх між закріпками і витягують спершу за допомогою палки,  а після цього підхоплюють пальцями кінці, витягують їх по одній, обережно призбируючи тканину. Від так робочу нитку з голкою протягують під закріпкою і виколюють біля її верхньої стібки. Зразок повертають.
Другий ряд виконують як і перший. Мережку прутик використовують для підшивання країв виробів, рубц3ів на скатерках, фіранках, серветках.
Подвійний прутик виконують на основі одинарного, але вдвічі ширшим. Його ще називають дворядним подвійним прутиком через чисницю. Спочатку виконують праву закріпку і нижній ряд мережки закінчивши шиють другу закріпку. Після цього підрізають нитки чисницю залишають, чотири підрізають і останні дві нитки на чисницю залишають. Повернувши зразок прути кують протилежну сторону мережки. Там же виконують другу половину. Лише під чисницею способом у петлю.
Черв’ячок є прикрасою узорів для жіночих блузок, суконь, застосовують для підрублювання серветок, скатерок.
Нашивають закріпку, підрізають і витягують нитки та виконують одинарний прутик набираючи на голку парну кількість ниток. Вишивають другу закріпку. Зразок повертають. Протилежний ряд виконують навпіл і обкручують в одну прутинку. Внаслідок чого мережка нагадує ламану лінію або черв’ячок.
Мережка схрещений прутик із центральною ниткою також належать до простих мережок. Виконують її на основі подвійного прутика завширшки 1 см. і більше. Потім закріплюють нитку на середині правої закріпки і схрещують по два прутики. Для цього заводять голку за другий прутик зліва, вістрям голки перший прутик переміщають наліво на місце другого і нитку протягують.
Мережка жучок (снопик) із центральною ниткою має таку саму ширину, як і попередня. Виконують подвійний прутик потім закріплюють робочу нитку на середині правої закріпки і стягують по три прутики петлю, яку кладуть на них проти годинникової стрілки або за її ходом, а тому заводять під прутиками і виколюють у петлю.
Мережка панка можна застосувати, як самостійно так і у багаторядних мережках. Наприклад у мережках із чисницею панкою обшивають чисницю. Щоб виконати цю мережку,витягують одну-дві нитки,залишають по вертикалі три-чотири нитки і знову витягують одну-дві. На не витягнутій смужці тканини одночасно з двох сторін виконують панку. З вивороту при цьому утворюються хрестик. Панку можна шити також зліва направо.  

Немає коментарів:

Дописати коментар