вівторок, 31 березня 2020 р.

Зерновий вивід

Зерновий вивід – це ажурний скісний шов, який надає вишивці легкості. Вишива­ють без вирізування і витягування ни­ток, утворюючи на тканині прозоро-ажурну вишивку. Цього досягають тим, що на одному й тому самому місці виконують два стібки, що міцно стягу­ють нитки тканини. Найчастіше зерно­вий вивід вишивають нитками білого кольору, а інколи тими, що й для всьо­го узору.
Зерновий вивід можна виконувати двома способами. При першому спосо­бі шити починають справа наліво. На­бирають на голку три-чотири верти­кальні нитки тканини, закріплюють голку способом у петлю і на тому самому місці кладуть ще один стібок (один поверх одного), міцно стягуючи вертикальні нитки тканини. Потім роблять вертикальні стібки, захвачую­чи горизонтальні нитки тканини. Піс­ля цього знову захвачують вертикальні нитки, утворюючи зигзагоподібну ла­ману лінію. З виворітного боку стібки такі самі, як і з лицьового. Дійшовши до кінця, роблять вертикальний стібок і вишивають другий ряд зернового виводу, утворюючи клітинки.
Виконуючи зерновий вивід другим способом, починають шити зліва на­право, тоді стібки на виворітному боці йдуть не тільки по вертикалі й гори­зонталі, а й по діагоналі.
Ця техніка  самостійно не застосовується, а дуже вдало доповнює інші узори, виконані лиштвою, вирізу­ванням, солов'їними вічками, хрести­ком в оздобленні чоловічих сорочок, жіночих блузок, суконь, а також деко­ративних виробів.

Зерновий вивід дуже поширений на Полтавщині.


Немає коментарів:

Дописати коментар