вівторок, 31 березня 2020 р.

Вирізування

Вирізування – це вид ажурної вишивки. Вирізування поширене на Полтавщині, Чернігівщині, Харків­щині, Київщині, Поділлі. Вирізуван­ням цю техніку називають тому, що в середині контуру узору вирізають нитки полотна. Вишивають його зде­більшого нитками білого кольору або сірими нитками на білому полотні, на Київщині виконується червоними або чорними нитками як самостійний узор, так і в поєднанні з іншими техніками, особливо з техні­ками лиштва, хрестик,  мережкою, в обвідках — з ретязем,
Техніка вирізування складається з хрестика і качалочкової лиштви. Кон­тур узору (ромб) вишивають качалочковою лиштвою, а в місцях перетину основи і піткання — хрестиком. Кон­тур зигзагоподібний. Внутрішній кон­тур виконують через три — п'ять ві­чок. Під час виконання потрібно уваж­но стежити, щоб хрестик був навпро­ти хрестика. Коли вишито обидва контури, вирізають нитки тканини, які лежать навпроти качалочок. Нитки слід підрізати акуратно, щоб не за­лишалися кінчики. Вирізані нитки витягують, а залишені обкручують нитками, виконуючи на перехрещенні хрестик, і одночасно заповнюють віч­ко ляхівкою або стовпчиком у шахо­вому порядку.
Різновидом вирізування є обманка, коли контур нашивають так, як у звичайному вирізуванні, але нитки у квадратиках не підрізають, а зашива­ють нитками чорного або іншого тем­ного кольору однією з технік — лишт­ва, хрестик, штапівка. Цією технікою оздоблюють жіночі та чоловічі сороч­ки, скатерки, портьєри, рушники тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар